©2017 Wijkcentrum De Pijp
Samen werken aan een Schone Pijp
In september 2016 hebben bewoners en ondernemers in De Pijp werkgroep De Schone Pijp opgericht. Deze werkgroep bestaat uit vrijwilligers die steeds bezig zijn met het bedenken en uitvoeringen van oplossingen voor het chronische afvalprobleem in De Pijp. De coördinatie van de groep en haar acties ligt bij een groep vaste vrijwilligers met ondersteuning door Netwerk De Pijp (voorheen Wijkcentrum De Pijp). Sinds de oprichting is sprake van een nauwe samenwerking met Stadsdeel Zuid. Ook vanuit de centrale stad kan De Schone Pijp sinds de oprichting rekenen op sympathie.
https://www.parool.nl/amsterdam/wethouder-steunt-bewoners-de-pijp-in-strijd-tegen-afval~a4450496/
Maandelijkse acties en vergaderingen
Werkgroep De Schone Pijp vergadert elke eerste maandag van de maand van 18:00 tot 19:30 uur en organiseert elke laatste zaterdag van de maand een schoonmaakactie in één van de buurten van De Pijp. Check buurtplatform hallodepijp voor een actueel overzicht van data en locaties of kijk hier voor de actiekalender. Meer informatie: info@wijkcentrumdepijp.nl.
Incidentele acties
Los van de maandelijkse schoonmaakacties is Werkgroep De Schone Pijp ook de drijvende kracht achter incidentele acties, zoals het plaatsen van nepgrasmatjes met nepbloemen rondom vuilcontainers, het verspreiden van flyers en stickers met informatie over afval en fietswrakken, het ontwikkelen van Citybins (mobiele vuilnisbakken), het plaatsen van wormenhotels en regentonnen en het plaatsen van Citygards (kleine tuintjes) rondom afvalcontainers (zie bijv. de containers bij de Lidl Hemonylaan). Ook de recyclecontainer is een incidenteel initiatief van Werkgroep De Schone Pijp.
Recyclecontainer
Helaas is ondanks de unanieme sympathie van stadsdeel en stad voor werkgroep De Schone Pijp en haar acties toch ook sprake van tegenwerking als gevolg van bureaucratie. Tekenend voor deze paradox is de gang van zaken rondom het mobiele recyclepunt, dat in 2018 geopend werd, gesloten in 2020 en weer opnieuw geopend in 2023.
ad.nl/amsterdam/de-pijp-krijgt-recyclepunt-voor-klein-afval~a8b84911/
https://pijpkrant.amsterdam/fileadmin/de-pijp-krant/2024/PK01/202402-PK01.pdf
Op dit moment is de recyclecontainer gestationeerd op de hoek Hemonystraat/Hemonylaan, wordt geheel gedraaid door vrijwilligers en is alleen op de laatste zaterdag van de maand tussen 14:00 en 16:00 uur geopend. Wilt u helpen zodat de recyclecontainer vaker geopend kan zijn? Neem contact met ons op! info@wijkcentrumdepijp.nl
Meer over de paradox sympathie-tegenwerking in dit artikel uit het Parool (21-08-2022):
Onno en Fred houden De Pijp schoon met geld uit eigen zak: ‘De gemeente werkt ons tegen’ (parool.nl)
Download als pdf: Onno en Fred houden De Pijp schoon
Buurtgroepen
In verschillende buurten van De Pijp zijn inmiddels buurtgroepen actief die maandelijks hun eigen straat, blok of buurtje schoon houden en bezig zijn met vergroenen en verduurzamen. Zij worden door werkgroep De Schone Pijp ondersteund met tips & tricks en schoonmaakmaterialen, die ze met één van de bakfietsen van De Schone Pijp uit de opslag in de Kuipersstraat kunnen ophalen. Ook Netwerk De Pijp biedt ondersteuning aan deze groepen, onder meer met het ontwikkelen van promotiemateriaal en het helpen bij de coördinatie en uitvoering van de eerste schoonmaakacties van zo’n groep.
Mail ons als u wilt weten of er een groep actief is in uw buurt, of er zelf een wilt starten!
info@wijkcentrumdepijp.nl
Container adoptant worden?
De stad is altijd op zoek naar vrijwilligers die een ondergrondse container willen adopteren. Als adoptant krijg je een sleutel van jouw container, let je er goed op en houd je het directe gebied eromheen schoon. Ook houd je de gemeente op de hoogte te houden wanneer hij vol is bij incidenten of hevige vervuiling.
Ondergrondse afvalcontainer adopteren - Gemeente Amsterdam
“Dweilen is niet de oplossing voor de openstaande kraan. Het is wel een noodzakelijk gevolg ervan. Zonder een idee wie hoe wanneer die kraan dichtdraait blijft werkgroep De Schone Pijp nodig. De werking van de initiatieven zoals de Schone Pijp is niet zozeer het opruimen van andermans zooi, maar het “opvoeden door voorbeeld”, laten zien dat je geeft om je buurt. Buurtacties, elkaar (aan)spreken is een soort peer-to-peer benadering waarmee je de bron zou kunnen raken. Het zijn immers vooral onze eigen buren die het veroorzaken.” Sven, Pijp-bewoner, container-adoptant, lid van Werkgroep De Schone Pijp en houder van de wisseltrofee ‘De Gouden Grijper’.
Meer info?
Voor meer informatie contacteer Stefanie Jansen: s.jansen@wijkcentrumdepijp.nl , 020-6764800 of blijf op de hoogte via Hallo De Pijp.